De 5 belangrijkste tips in : Hoe ga ik om met werkeloosheid

What is your storyTIP 1 : Erken je situatie en gevoelens

Waarschijnlijk voel jij je zoals veel mensen die geen werk hebben en vind jij het ook moeilijk om te accepteren dat je met jezelf in een nare situatie bevind waar je misschien lastig uitkomt. Als werkloze, en zeker als je ‘kostwinner ‘ bent, zal jij je verantwoordelijk voelen om geld binnen te brengen in het gezin.

Dat grote verantwoordelijkheidsgevoel kan aan je gaan knagen wanneer die niet (meteen) in de behoefte aan geld kan voorzien. Toch heb je als werkloze niet enkel de verantwoordelijkheid om geld in het laatje te brengen, je bent ook verantwoordelijk voor het welzijn van je gezin; en dat heeft niet meteen met financiën te maken. Probeer te erkennen wat je gevoelens zijn t.o.v. de werkloosheid, en creeer voor jezelf een duidelijk beeld van de werksituatie.

Erken je gevoelens

  • Maak je gevoelens duidelijk en helder voor jezelf, zet het op papier wat je dwars zit als het om je werkloosheid gaat.
  • Maak een lijstje met ‘negatieve’ gevoelens zoals frustratie, boosheid en angst,
  • Schrijf ook een aantal positieve punten op. Hoewel positieve gevoelens waarschijnlijk in de minderheid zijn kun je bijvoorbeeld ‘meer tijd voor mijn gezin’, of: ‘een nieuwe stap in mijn carrière’ opschrijven en daar een positief gevoel aanhangen.
  • Je gevoelens kun je het beste delen met je partner en/of kinderen zodat deze precies weten wat er in je omgaat.


Erken je situatie

  • Schrijf kort en bondig hoe je er op het gebied van werk ‘voorstaat'(bijv: `Ik ben 1 jaar werkeloos’).
  • Schrijf welke stappen je hebt ondernomen om een nieuwe baan te vinden,  hierdoor kun je meer inzicht in jouw situatie krijgen(bijv: `Ik heb een reïntegratietraject gevolgd enzovoorts’).
  • Probeer hierna een aantal doelen te stellen aan de hand van de nieuwe inzichten(bijv: ‘ik wil iedere dag minimaal twee sollicitatievacatures vinden’, maar bijvoorbeeld ook ‘ik ga solliciteren op een baan die niet meteen in mijn straatje past maar me wel aanspreekt’).

 

TIP 2 : Durf om hulp te vragen

Ga netwerken onder mensen die je kent en die je niet kent. Een telefoontje is snel gemaakt en kan soms positieve gevolgen met zich meebrengen. Durf ook op emotioneel vlak om hulp te vragen. Zie je het echt niet meer zitten? Vraag dan een psycholoog om hulp.

 

TIP 3 : Geef nooit op

Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is gevaarlijk eenvoudig om in een depressie te raken en hele dagen op de bank thuis te zitten. Een mogelijk nieuwe werkgever heeft weinig aan iemand die verbitterd en depressief aan een nieuwe baan wil beginnen. Zorg daarom, ondanks je werkloosheid, goed voor jezelf. Eet gezond, beweeg voldoende en neem actief deel aan een verenigings- of gezinsleven.
Kom niet in een sociaal isolement.

 

TIP 4 : Houd een bepaalde structuur aan

Het is heel belangrijk dat je een duidelijke structuur aanhoud,een vast ritme, dit zorgt ervoor datje uit de negatieve spiraal blijft. Dus blijf niet te lang in bed liggen ’s ochtends ‘omdat je toch niets beters te doen hebt’, maar ga op een goede manier met de dag om. Plan activiteiten in die je kunnen helpen om werk te vinden gekoppeld aan je doelen per dag. Zo laat je ook aan jezelf en je gezin zien dat je op een productieve manier bezig bent om werk te vinden. En heb je een baan aangenomen die je eigenlijk liever niet wilde hebben? Zorg dan dat je na werktijd gelegenheid vindt om op zoek te gaan naar een ‘stapje hoger’.

 

TIP 5 : Wees flexibel

Stel je flexibel op en houd niet vast aan een bepaalde opleiding die je gevolgd hebt of werkervaring die je hebt opgedaan, maar durf breder te denken. In sommige gevallen zul je een baan moeten aannemen die minder goed bij je past en ook minder betaald. Het werk en het feit dat er weer een beetje geld in het laatje wordt gebracht zal je motiveren om uit te kijken naar een nieuwe baan. Een mogelijk nieuwe werkgever zal deze instelling zeer waarderen. Houd in gedachten dat het verschil tussen winnaars en verliezers is dat winnaars doen wat verliezers niet willen doen.

 

Geplaatst in Ontslagen!....Nieuwe kansen!